Oyma Define İşaretleri | Kare ve Yuvarlak Oyma Define İşareti

Definecilerin sıkça karşılaştığı kaya oymalar kare oyma, üçgen oyma, yuvarlak oyma veya dikdörtgen oyma şekillerinde olabilmektedir.
Bunların anlamı genellikle çok basit ve çözümü çok kolaydır. Anadolu coğrafyasında sayısız medeniyetler kurulmuş yıkılmıştır. Uzun süre bu topraklarda varlığını sürdürmüş medeniyetlerin izlerini topraklarımızın her yerinde görmek mümkündür.. Kültürden kültüre fark eden ölü gömme geleneklerinin izleri yine üzerinde yaşadığımız topraklarda görülmektedir.
Kare oyma yuvarlak oyma define işaretleri de ölü gömme geleneğinin bir parçasıdır. Aslında o oymalar define işareti olarak değil ölü için sunak anlamı taşımaktadırlar. Erken roma ve roma dönemine dayanan bu sunaklı mezar çeşitleri Anadoluda romanın hüküm sürdüğü yerlerde bolca görülür, definecilerin sıkça rastlayıp aradığı peşine düştüğü işaretlerdir.
Define İşaretlerinde Kare Oyma Nedir Nasıl Çözülür ?
Define işaretleri oyma işareti anlamı
Define işaretleri oyma işareti anlamı
Kare oyma işareti çok çok büyük olasılıkla erkek mezarını temsil etmektedir. Ölüyü defin ettikten sonra nasıl bügün bizlerin mezarlıklara gidip dua ederek su döküyorsak o dönemin dini inanışı veya gelenek göreneği mezarlığa giderken evde bulunan en güzel yiyecekleri bu oyulan sunaklara bırakmak ölünün ruhunu rahatlattığı düşünülürdü.
Tanrıya adanmış bir nevi kurban gibi düşünebilirsiniz.
Define işaretlerinde kare oymalar Kayaya oyulmuş ise mezar en fazla 1 veya 1.5 metre etrafında bulunur. Eğer kare oyma insan boyunda bir yüksekliğe oyulmuşsa mezar hemen oymanın etrafında aranmalıdır. Bu oyma işaretlerinin mezarları genelde kayaya oyularak doğal bir lahit oluşturulur ve giriş kayanın kumu ile yapılmış sıva ile kapatılarak aynı rengi alması sağlanırdı. Ama zaman ilerledikçe doğal olan ve doğal olmayan kaya ayrışır belirgin bir renge bürünür.
Define işaretleri oyma işareti anlamı
Define işaretleri oyma işareti anlamı
Bu  oymaların bulunduğu kayada çekiçle vurmak sureti ile Tok bir ses aranır yani boşluk sesi aranır. Oyma işaretiniz eğer yerde üzerine basılacak şekilde ise yine oymanın kazılı olduğu kayada boşluk sesi aranarak boşluğun nerede olduğuna bakılır.
Bazen oyulduğu kayanın 1 veya 1.5 metre altına ufak bir oda girişi olan mezar odası da yapıldığı yapılan araştırmalar ile saptanmıştır. Boşluğu bulmak için kaliteli define çubukları kullanılması gerekmektedir.
Bir dikkat edilmesi gereken konu da Oymalar çok nadir de olsa mezarın yerini tam olarak gösterir. Oymaya su doldurun ve meyil ne tarafa ise o tarafta mezar aranır. zamanla yerinden oynamış ve doğal meyil almış kayalar sizi yanıltmasın, murç izleri ile o oyma işaretini yapan kişinin meyili vermiş olması gerekmektedir.
Definecilikte Yuvarlak ve Üçgen Oyma İşaretleri Anlamı Nedir ?
Define işaretleri oyma işareti anlamı
Define işaretleri oyma işareti anlamı
Yuvarlak ve üçgen oyma işareti kadın mezarlarını simgelemektedir, genellikle kadın mezarları daha değerli sayılır, çünkü o döneme göre ölü değerli eşyaları ile gömülür bunlara da ölü hediyesi denirdi. Erkeklerde genellikle bileklik ve yüzük çıkarken kadınlarda çok sayıda mücevher, kolye, yüzükler, bilezikler ve sikkelere rastlanmış ve bu olay kadın roma mezarlarını daha değerli kılmıştır.
Bu mezarların Değerleri o dönemde ki soyluluk oranına göre değişim göstermektedir.
-Bu tür Oymalar ve mezardan çıkabilecek eşyaları sizler için derledik, diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Oyma Define İşaretleri | Kare ve Yuvarlak Oyma Define İşareti Oyma Define İşaretleri | Kare ve Yuvarlak Oyma Define İşareti Reviewed by Yazar on 01:45 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.