Oda mezar İşaretleri ve Oda Mezarlar Nerede Olur ?

Oda mezarlarsanduka oda mezarlarkayaya oyulmuş oda mezarlartoprak altı oda mezarlar  çok kollu bir konu olduğu için oda mezarlar hakkında ki bilgi yazılarımızı birden fazla makale ile anlatacağız.
Öncelikle oda mezarlar mezar ve ölüye verilen değer ile birlikte artış göstermiş aynı evler gibi zaman geçtikçe daha gösterişli olması için büyük inşa edilmeye başlanmıştır.
Öncelikle tek kişilik tabut veya sandık şeklinde ki mezarlar yapılırken ilerleyen dönemlerde oda diyebileceğimiz mezarlar inşa edilmiştir.

Oda mezarlar kayalardan inşa edilirken çatısının yapılışı bulunduğu konum ve soyluluk durumuna göre değişir.
Çatısı düz olan oda mezarlar genelde kaya içine oyulmuş veya toprak altı oda mezarlarda görünür. Çatısı kubbemsi şekilde inşa edilen mezarlar höyük veya tümülüslerdir diyebiliriz.
Sandık şeklinde ki oda mezarlar genelde metal dedektörleri veya boşluk bulma çubukları ile bulanan mezarlardır.Size verdiğim bu videonun öncelikle metal dedektörü firması için çekilen izinli bir kazıdan ve arkeologlar eşliğinde çekilmiş olduğunu belirteyim. Size burada vermek istediğim düşünce bu sandık şeklinde ki oda mezarların tepesinden değil taş kapak ile kapatılmış giriş kapısından girilmesinin daha kolay olduğunu göstermektir.
Bu videoda alan tarama, metal dedektörü, makro pointer gibi birçok ürün kullanılmış ve teknolojik aletler ile nasıl kolay açıldığını belirtmişlerdir. Oda Mezarın içinden çıkan değerli eşyalar orada yatan tek kişi için sunulmuş ve mezar hediyesi olarak bırakılmıştır.
Oda Mezarın ne kadar küçük olduğuna bakın ve bundan yıllar sonra mezar kültürü evrilerek daha büyük mezarlar inşa edilmeye başlanmış, bu daha büyük oda mezarlarda toplu halde kral ailesi veya soylu aileleri gömülmeye başlanmıştır. Burada size sanduka, sandık şeklinde ki oda mezarlardan bahsettim sizden sadece mezarlara odaklanmanızı değil o dönemin şartlarını da göz önüne getirerek bu mezarlar nerelerde olabilir diye düşünmenizi de istiyorum.
TOPRAK ALTI ODA MEZARLARI
Dönemin şartları gereği toprak altı oda mezarlar veya Zemin altı oda mezarları kasabaların köylerin bitişinde ki arazilere yapılırdı, hem hatırlanması yad edilmesi için hemde doğal etmenlerden dolayı gidip gelmesi kolay oldun diye.
Büyük şehirlerde bu oda mezarlar şehir surlarının dibine yapılmış ve günümüzde bu mezarlar şuan oturduğumuz evlerin altında bile kalmış olabilir, bunun örneğini Mersin de ki esrarengiz kazıda gördük. Evlerin altında kalan tarihi oda mezarlar kazılırken mahalle sakinlerinin evleri çatlamış seslerden duramaz olmuşlardı.

KAYA MEZARLARI

Kaya mezarlar ise genellikle dağlık arazilere yapılmış oyulması kolay olan kayaların içi yeterli genişlikte oyularak ölüler oraya koyulmuştur. horasan sıvası dediğimiz sıvalar ile kayanın aynı rengini tutturarak giriş kapatılır ve ölü ebedi uykusuna orada yatırılırdı. Genelde bu kaya mezarlarının işaretleri sunu çanaklarıdır, kare yuvarlak üçgen veya kalp oymaları ile mezar yeri belli edilirdi.
Bursa’da gittiğim eski roma köyünde arazi dağlık ve kayalık olduğu için kasabaya bakan dağ yamacında çok sayıda açılmış kaya mezarları gözlemledim. Yani mezarların adları nereye yapıldıkları değişse de mezar türü değişmez. Hemen hemen hepsinin amacı aynı sadece bulundukları bölgenin toprak yapısına göre ayak uydurmuşlardır.
Oda mezar İşaretleri ve Oda Mezarlar Nerede Olur ? Oda mezar İşaretleri ve Oda Mezarlar Nerede Olur ? Reviewed by Yazar on 02:27 Rating: 5

4 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.